05 February 2012

bila bosan menguasai diri

seharian di rumah membuat tahap kebosanan menaik dengan mendadak . serius . aku mengambil keputusan untuk memasak setelah sekian lama aku tak masak . telur goreng selalu lah . mama cakap masak asam pedas ikan pari . bukan asam pedas penang tuuu . asam pedas melaka . memang pedas gila lah kan . tambah-tambah cili blend tu letak banyak sangat . pedas-pedas pun habes jugak .. oyeahhhh . berjaya . niat dihati dah lama teringin nak masak asam pedas melaka ni . rupa dia macam ni .


rembat google je . tak sempat nak snap .

aku lebih suka asam pedas ni sebab kuah dia pekat sangat . pedas , masam-masam sikit . kalau asam pedas yang biasa tu kuah dia cair . jarang kot jumpa asam pedas macam ni kat sini . nak rasa yang superb punya pergi melaka . setiap kedai konfemm ada asam pedas ni . terbaik ah ! lepas zohor , tetiba aku teringin pulak nak buat kek coklat kukus bila teringat kek coklat kukus mak su aku buat . sedap sangat . lembut je . sepantas kilat aku godek-godek dapur mak aku cari periuk kukus . k , jumpa . terus buat adunan dengan hati-hatinya supaya kek tu naik semaksima yang mungkin . dan , hasilnya .





topping kek tu kurang manis sebab kurang susu . k , saya memang tak reti buat topping coklat tuu .


hmm , hasil yang agak membanggakan sebab first time buat kek kukus . selalu asyik bakar je . now , aku lebih suka kek kukus . sebab dia lembut tersangat-sangat . mai la rasa . hahaha . resipi dia rembat dari maksu jaa . thanks maksu ku sayanggg . k , asslamualaikum .

2 comments:

Nurfarahana A.Aziz said...

ohhhh tidakkk asam pedas mak !! rindu !!

nazihahrafar said...

hana ; sedap oh .